Sinä kysyt – me vastaamme

Saamme paljon kysymyksiä liittyen tuotteisiimme, niiden käyttöön ja historiaan. Jos haluat tietää mistä tulee Stevia-kasvi tai mikä on Rebaudiosidi, olet oikeassa paikassa. Olemme koonneet listan useimmin kysytyistä kysymyksistä, joista saatat löytää vastauksen sinua askarruttaviin kysymyksiin. Selaamalla listaa saat myös paljon hyödyllistä lisätietoa tuotteistamme. Meihin voit myös aina olla yhteydessä suoraan!

 

Kenelle Canderel sopii? 

Raskaana olevat, imettävät ja lapset
Tutkimukset ovat vahvistaneet, että Canderel on turvallinen makeuttaja myös raskaana oleville ja imettäville äideille sekä lapsille.

Myös Stevia makeutusaine Canderel Green® -tuotteiden Reb A:ta voi turvallisesti käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Mitään vaikutuksia lisääntymiseen tai kehitykseen ei ole tutkimuksissa havaittu. Raskauden ja imetyksen aikana nainen tarvitsee kuitenkin riittävästi energiaa sikiön tai vauvan ravitsemiseksi, joten hänen kannattaa keskustella neuvolassa ravitsemustarpeistaan. Reb A on tutkimusten perusteella täysin turvallista lapsille, kunhan he saavat muusta ravinnosta riittävästi energiaa terveeseen kasvuun ja kehitykseen, sekä riittävästi lepoa. Stevia-kasvi on luonnontuote.

Vanhoja makeutusaineita sakariinia ja syklamaattia, joita ei käytetä Canderel valmisteissa, ei suositella raskaana oleville. Uudet makeutusaineet sopivat kyllä.

Diabeetikot
Diabeetikon on hyvä huolehtia veren sokeritasapainosta rajoittamalla puhdistetun sokerin määrää ruokavaliossaan. Canderel ja Canderel Green® sopivat diabeetikoille osana monipuolista ruokavaliota. Ne voivat olla myös apuna painonhallinnassa. Stevia-kasvi on luonnon oma makeuttaja.

Canderel sisältää niin vähän hiilihydraatteja, ettei sillä ole mitään vaikutusta verensokeriin. Tutkimusten mukaan myöskään stevia ei vaikuta verensokeriin, joten se on erityisen käyttökelpoinen diabeetikoille. Steviaa käytetään Canderel Green® tuotteissa.

Canderel ja Canderel Green® -tuotteiden avulla diabeetikko voi normalisoida ruokavalionsa, kun tarjolla on enemmän vaihtoehtoja ja joustavuutta hiilihydraattien kokonaiskulutuksen suunnitteluun. Samalla makeannälkä tulee tyydytetyksi ilman, että se vaikuttaa verensokeri- tai insuliinitasoon.

Laktoosi-intolerantikot
Canderel-jauhe ei sisällä lainkaan laktoosia, joten se sopii käytettäväksi makeutteena sekä juomissa että ruoanlaitossa. Canderel-puristeet sisältävät laktoosia, mutta ne sopivat useimmille laktoosi-intolerantikoille. Canderel-puriste sisältää ainoastaan 0,06 g laktoosia kun taas useimmat HYLA-valmisteet sisältävät n. 1g laktoosia 100 g:ssa.

Myös Canderel Green® -tuotteet sopivat laktoosi-intolerantikoille.

Keliaakikot
Canderel ja Canderel Green® -tuotteet eivät sisällä gluteenia, joten ne sopivat keliaakikoille. Ne eivät sisällä kuitua, vehnää, ohraa, ruista eikä kauraa.

Käsikauppa- tai reseptilääkkeitä käyttävät
Mitään tieteellistä näyttöä ei ole siitä, että reb A (Canderel Green -tuotteissa käytettävä aine) aiheuttaisi yhteisvaikutuksia käsikauppa- tai reseptilääkkeiden kanssa. Tähän mennessä suoritetuissa ihmistutkimuksissa ei ole löytynyt viitteitä yhteisvaikutuksista. Myöskään Canderel tuotteilla ei ole tiettäviä yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.


Mitä Canderel on?

Canderel on lähes kaloriton makeutusaine, joka maistuu aidolta sokerilta ilman ikävää jälkimakua. Canderelin hyvä maku tulee aspartaamin, asesulfaami-K:n sekä tietyn aromin tarkoin testatusta, ainutlaatuisesta yhdistelmästä. Canderelin sisältämät makeuttavat aineet on todettu lukuisten tutkimusten perusteella täysin turvallisiksi.

Lue tarkemmat sisältötiedot tuoteselosteista:

Canderel-makeutusjauhe >>

Canderel-makeutusainepuriste >>

Canderel Green tuotteista lisätietoa kohdassa Canderel Green

Canderel ja Canderel Green tuotteiden ero?
Erona on vaikuttava aine, josta tuotteen makeus on peräisin.Canderelin punaisen sarjan makeutusaine on aspartaami ja asesulfaami-K –sekoitus.  Stevia-kasvin uutteesta tehty Canderel Green® -tuotteiden perusraaka-aineena on reb A, stevia-lehden makein uute, johon on sekoitettu muita luontoperäisiä valmistusaineita luomaan Canderel Green® -tuotteiden herkullisen puhdas maku.


Paljonko Canderelissa on kaloreita?

Canderel maistuu yhtä hyvältä kuin sokeri, mutta se ei sisällä juuri lainkaan kaloreita. Canderel-jauheessa on 90 % ja puristeessa 98 % vähemmän kaloreita kuin sokerissa.

  Canderel-jauhe Kidesokeri
1 dl 38 kcal 345 kcal
1 rkl 6 kcal 52 kcal
1 tl 2 kcal 20 kcal

1 Canderel-puriste, joka makeuttaa kuten 1 tl sokeria, sisältää ainoastaan 0,3 kcal.

Canderel Green® puriste on täysin kaloriton, sen makeus tulee Stevia-kasvin lehdistä.


Mitä tarkoittaa sisältää ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”?

Canderel sisältää aspartaamia, joka koostuu kahdesta aminohaposta, joita esiintyy myös monissa tavallisissa ruoissa, kuten lihassa, kalassa, maidossa ja viljoissa. Toinen näistä aminohapoista on nimeltään fenyylialaniini.

Aspartaamia sisältävien tuotteiden pakkauksissa on oltava teksti ”sisältää fenyylialaniinin lähteen” sellaisia ihmisiä varten, joilla on PKU-niminen aineenvaihduntahäiriö, sillä he joutuvat välttämään fenyylialaniinia sisältäviä tuotteita. Aspartaamin lisäksi he siis joutuvat välttämään myös esim. lihaa, kalaa ja maitotuotteita.

Canderel Green® -tuotteet eivät sisällä fenyylialaniinia.


Päivittäisannos (ADI), annostelu ja pakkaukset?

ADI-arvot – eli päivittäisannos
ADI tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä enimmäissaantia (Acceptable Daily Intake), jolle ihminen voi altistua periaatteessa joka päivä koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI-arvot koskevat yleensä lisäaineita, eläinlääkkeiden jäämiä tai kasvinsuojeluaineita. Arvosta voi selvittää, kuinka paljon lisäainetta voi syödä turvallisesti päivässä per painokilo. Tämä raja-arvo ilmoitetaan milligrammoina (kyseistä ainetta) henkilön painokiloa ja vuorokautta kohden.

Paljonko voit turvalliseti nauttia Canderel tuotetta saavuttamatta ADI-arvoa?
Aspartaamin ADI-arvo on 40 mg painokiloa kohti.

  Canderel jauhe (g) Canderel jauhe (tl) Canderel puriste (tabl.)
20 kg lapsi 31 g 63 tl 52 tabl.
70 kg aikuinen 110 g 221 tl 184 tabl.

Paljonko voit turvalliseti nauttia Canderel Green tuotetta saavuttamatta ADI-arvoa?
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen elintarvikkeiden lisäaineita ja elintarvikkeisiin lisättäviä ravintoaineita käsittelevä lautakunta totesi vuonna 2010 kaiken käytettävissä olevan stabiliteettiin, hajoamistuotteisiin, metabolismiin ja toksikologiaan liittyvän tiedon perusteella, että steviolin glykosidien hyväksyttävä päivittäinen saanti stevioliekvivalentteina ilmaistuna on 4 milligrammaa painokiloa kohden päivässä. JECFA ilmoitti saman vuonna 2008.

  Canderel Green jauhe (g) Canderel Green jauhe (teelusikallinen 0.5 g) Canderel Green puriste Canderel Green sticks
20 kg lapsi 10 g 21 teelusikallista 20 puristetta 15 sticksiä
70 kg aikuinen 38 g 76 teelusikallista 71 puristetta 54 sticksiä
  Canderel Green palat Canderel ruokosokeri &
stevioliglykosidi yhdistelmätuote
20 kg lapsi 11 palaa 32 annosta (1/2 tl) tai 16 tl
70 kg aikuinen 41 palaa 112 annosta (1/2 tl) tai 56 tl
  Canderel Green Sticks Canderel Green neste
20 kg lapsi 14 kpl 2,5 ml tai 51 tippaa
70 kg aikuinen 50 kpl 9 ml tai 176 tippaa

 

Annostelu leivonnassa

Leivonnassa Canderel-jauhetta annostellaan kuten kidesokeria: 1 dl Canderelia vastaa makeudeltaan 1 dl sokeria.

Mikäli käytät painomittoja, huomioi, että Canderel on huomattavasti kevyempää kuin sokeri. 10 g (1 dl) Canderelia vastaa noin 100 g sokeria.

Kuumiin juomiin Canderel-puristeita jokainen voi käyttää oman makunsa mukaan.1 puriste vastaa makeudeltaan noin 1 teelusikallista/palaa sokeria.

Myös Canderel Green® -tuotteet sopivat leivontaan ja ruuanlaittoon.

Pakkaukset

Canderel-jauhetta myydään 90 g:n lasipurkissa sekä ekologisessa kartonkisessa täyttöpakkauksessa, joka mahdollistaa lasipurkin täyttämisen aina uudelleen.

Canderel-purstetta myydään pöytäannostelijoissa (100 kpl ja 300 kpl), jotka on helppo ottaa myös mukaan. Lisäksi pöytäannostelijoihin on saatavana edullinen 500 kpl:een kartonkinen täyttöpakkaus.


Leivonta ja ruoanlaitto?

Canderel- ja Canderel Green-jauheet sopivat erinomaisesti kaikenlaisiin kylmiin ja kuumiin herkkuihin. Etsimme jatkuvasti uusia ohjeita, ja jaamme vinkkejä asiakkaillemme nettisivuillamme.

Kypsennys
Canderel- ja Canderel Green kestävät makeuttaan menettämättä myös kuumat uunilämpötilat ja pitkäkestoisen kuumennuksen. Voit käyttää makeutusta monipuolisesti, esim. piirakoihin, kakkuihin, pikkuleipiin, muffineihin, kääretorttuihin, kiisseleihin, rahka- ja jugurttipohjaisiin ruokiin ja sorbetteihin. Ja tietysti voit ripotella sitä suoraan vaikkapa hedelmien, marjojen, puurojen, murojen tai viilin päälle.

Pakastus
Canderel- ja Canderel Green kestävät hyvin pakastamisen. Voit lisätä niitä esim. pakastettaviin marjoihin, mehuihin tai hilloihin.

Säilöntä
Canderel- ja Canderel Green sopivat säilöntään antamaan makeutta, mutta niillä ei ole sokerin säilövää ja hyydyttävää vaikutusta. Sokerin voit korvata niillä esim. hilloissa ja marmeladeissa käyttämällä hyydyttämiseen pektiinijauhetta tai Melatin hilloamisainetta.

Voit valmistaa säilykkeet käyttämällä vähittäiskaupoista saatavia säilöntäaineseoksia pakkauksessa mainitun ohjeen mukaan. Käytä aina puhtaita purkkeja ja korkkeja. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa hillot/mehut pienissä annospusseissa, jolloin säilöntäainetta ei tarvita. Canderelin voi sekoittaa hilloon/mehuun juuri ennen purkittamista.

Sima (käymällä valmistettavat juomat)
Canderel ja Canderel Green eivät sovellu hiivan ravinnoksi, mutta voit käyttää niitä ns. jälkimakeutukseen simassa, kotiviinissä ja kaljassa.

Kotikaljan valmistusta voit kokeilla annostelemalla 10 litraan vettä 7 dl Canderelia ja 3 dl sokeria.

*Katso tarkempi annostelu kohdasta: Päivittäisannos, annostelu ja pakkaukset


Mitä on Canderel Green?

Canderel Green® on makeutusaine, jonka makeus on peräisin eteläamerikkalaisen stevia-kasvin uutteesta. Stevia-kasvi on luonnon makeuttaja, eli luonnollista alkuperää olevista aineista valmistettu Canderel Green® on hyvä vaihtoehto sokerille ilman sokerin sisältämiä kaloreita. Stevia makeutusaine Canderel Green® -puriste on täysin kaloriton ja jauheessa on vain hieman kaloreita.

Mistä se on valmistettu?
Stevia makeutusaine Canderel Green® -tuotteiden vaikuttava aine on erittäin puhdas reb A, joka on eteläamerikkalaisen stevia rebaudiana -kasvin makein uute. Canderel Green® tuotteessa vaikuttava aine reb A on luonnontuote. Tähän jopa 300 kertaa sokeria makeampaan uutteeseen on sekoitettu muita luontoperäisiä valmistusaineita luomaan Canderel Green® -tuotteiden herkullisen puhdas maku.

Stevia makeutusaine Canderel Green® on gluteenitonta. Se ei sisällä vehnää, ohraa, ruista eikä kauraa. Se ei myöskään sisällä kuitua. Lue tarkemmat tuotetiedot tuoteselosteesta:

Canderel Green -makeutusainepuriste >>

Canderel Green -makeutusjauhe >>

Canderel Green -makeutusainepalat >>

Canderel Green -makeutusneste >>

Canderel Green -kidemäinen makeutusainestick >>

Canderel ja Canderel Green tuotteiden ero?
Erona on vaikuttava aine, josta tuotteen makeus on peräisin. Canderelin punaisen sarjan makeutusaine on aspartaami ja asesulfaami-K -sekoitus.  Stevia makeutusaine Canderel Green® -tuotteiden perusraaka-aineena on reb A, stevia-lehden makein uute, johon on sekoitettu muita luontoperäisiä valmistusaineita luomaan Canderel Green® -tuotteiden herkullisen puhdas maku.


Mitä on Stevia?

Historia
Stevia rebaudiana on astereiden sukuun kuuluva kasvi, joka alun perin kasvoi luonnonvaraisena pieninä pensaina Paraguayssä ja Brasiliassa. Stevia-kasvi on käytetty jo vuosisatojen ajan makeutusaineena Etelä-Amerikassa. Paikalliskielillä sitä kutsutaan nimellä ka’a he’e, makea yrtti.

Stevia-kasvin käytön makeutusaineena havaitsi ensi kerran vuonna 1889 kasvitieteilijä Antonio Bertoni, joka antoi sille nimeksi Stevia rebaudiana. Nimi on annettu paraguaylaisen kemistin O. Rebaudin mukaan, joka ensimmäisenä uutti lehdistä makeutusainetta. Stevia-kasvista saadaan useita luontoperäisiä aineita, joista maukkain ja makein on erittäin puhdas rebaudiosidi-A (reb A), joka on Canderel Green® -tuotteiden raaka-aine.

Paitsi perinteisenä makeutusaineena kahvipöydässä, reb A -uutteita käytetään eri puolilla maailmaa monien elintarvikkeiden kuten teen, virvoitusjuomien, mehujen, jogurtin, murojen ja salaattikastikkeiden makeuttamiseen.

Stevian hyödyt
Stevia-uute on jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri mutta ei sisällä kaloreita eikä hiilihydraatteja. Se on terveellinen vaihtoehto sokerille, jos haluaa keventää ruokavaliotaan tai vähentää sokerin käyttöä. Tutkimusten mukaan stevia ei vaikuta verensokeriin, joten se on erityisen käyttökelpoinen diabeetikoille.

Lisätietoja stevia-tuotteista löytyy osoitteesta: www.globalsteviainstitute.com


 Mitä on rebaudiosidi eli reb A?

Rebaudiosidi A eli lyhyemmin sanottuna reb A on stevia-lehden luonnollisista yhdisteistä makein. Reb A:han sekoitetaan luonnollisia aromeja ja muita luontoperäisiä valmistusaineita luomaan Canderel Green® -tuotteiden puhtaan makea maku. Reb A on yli 300 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten jo hyvin pienellä määrällä voi korvata sokerin kalorittomasti tai vähäkalorisesti.

Luonnontuote
Red A on stevia-kasvin luonnollinen ainesosa, eli luonnontuote. Reb A:ta ei muunnella kemiallisesti eikä rakenteellisesti, kun sitä uutetaan stevia-kasvista. Jotta sitä voisi uuttaa puhtaimmassa muodossaan, se on kuitenkin kiteytettävä samaan tapaan kuin sokeria uutettaessa.

Valmistus
Reb A uutetaan kolmivaiheisessa prosessissa. Ensin reb A:ta ja steviosidiä (eli stevian kahta pääasiallista ainesosaa) uutetaan stevian lehdistä veden ja alkoholin avulla. Seuraavaksi reb A erotetaan steviosidistä ja muista ainesosista hartsin avulla. Sitten reb A suodatetaan, siitä poistetaan suola ja se valkaistaan ennen kuin se kiteytetään erittäin puhtaaksi reb A:ksi.

Mitä eroa on steviosidillä ja rebaudiosidi A:lla?
Reb A on stevian lehden makein ja vähiten kitkerä uute. Stevian kuivien lehtien painosta 2–6 prosenttia on rebaudiosidejä. Steviosidejä puolestaan on 4–10 prosenttia kuivien lehtien painosta.

Stevioli ja steviosidi
Stevioli, steviosidi ja reb A ovat kaikki steviolin glykosidejä. Reb A:ta erotettaessa on hyvin vaikeaa saada 100 % puhdasta reb A:ta, koska rebaudiosidit ja steviosidit esiintyvät stevia-kasvissa luonnostaan yhdessä. Reb A:n puhtausaste Canderel Green® -tuotteissa on 97 prosenttia.

Miten reb A hajoaa aineenvaihdunnassa?
Mikrobit hajottavat sitä ensin steviosidiksi paksusuolessa, minkä jälkeen se muuntuu stevioliksi ja siitä vapautuu glukoosimolekyyli. Paksusuolen bakteerit hyödyntävät glukoosimolekyylin, eli se ei imeydy elimistöön. Ihmisen ruuansulatuskanavaa tutkittaessa on ulosteen perusteella todettu, että stevioli ei muutu pieninä eikä suurina pitoisuuksina, mikä tarkoittaa sitä, että stevioli on itse asiassa stevia-aineenvaihdunnan lopputuote.

*Katso sallittu päivittäisannostus kohdasta: Päivittäisannos, annostelu ja pakkaukset


Tuotteiden turvallisuus ja tutkimukset

Keinomakeutusaineet ovat erittäin tarkasti tutkittuja ja niiden vaikutuksista tiedetään paljon.

Steviolin glykosidin (Stevian, eli Canderel Green® -tuotteiden vaikuttavan aineen) turvallisuus ihmiselle on todettu perusteellisessa vertaisarvioidussa tutkimuksessa. Myös Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto (FDA) sekä FAO:n ja WHO:n yhteinen elintarvikelisäaineita käsittelevä asiantuntijakomitea (JECFA) ovat todenneet sen käytön turvalliseksi.

Stevian turvallisuus on vahvistettu yli 200:ssa laajassa tutkimuksessa. Vuonna 2006 Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi tarkkaan tuoreimmat tutkimukset stevia-uutteen ihmis- ja eläinkokeista ja totesi, että ”steviosidi ja rebaudiosidi A eivät ole genotoksisia in vitro tai in vivo ja että steviolin ja joidenkin sen oksidatiivisten johdannaisten genotoksisuus in vitro ei ilmene in vivo”.Raportissa ei myöskään havaittu mitään todisteita karsinogeenisesta aktiviteetista.

Huhtikuussa 2010 Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen elintarvikkeiden lisäaineita ja elintarvikkeisiin lisättäviä ravintoaineita käsittelevä lautakunta antoi lausunnon, jonka mukaan ”steviolin glykosidit eivät ole syöpää aiheuttavia eivätkä DNA:ta vahingoittavia, eikä niillä ole yhteyttä lisääntymiseen eikä kehitykseen liittyvään toksisuuteen”.

Canderel tuotteet eivät siis vaikuta terveyteen ainakaan hyväksytyn päiväsannin rajoissa. Jos ADI-arvo, eli hyväksytty päivittäinen käyttömäärä ylittyy, ruokavaliossa on paljon muutakin pielessä. Epäterveellinen ruokavalio altistaa erilaisille sairauksille.

*Katso sallittu päivittäisannostus kohdasta: Päivittäisannos, annostelu ja pakkaukset


Hammasystävällisyys

Canderel Green® ei edistä hampaiden reikiintymistä, koska se ei aktivoi bakteerien kasvua suussa. Canderel Green® on hammasystävällinen makeutusaine.